Sök
  • doggybagchallenge

Våga be om en doggybag

Uppdaterad: 13 sep 2019Från CITY bloggen och Sofie Strandbergs blogg:


Brukar ni fråga efter en ”doggy bag” när ni är på restaurang och inte orkar äta upp? Inte det? Nä, det gör inte jag heller. Detta vill Rebecca (@Stockholmfood) och Pegah (@Stockholmfoodguide) ändra på! Jag ställde lite frågor om deras idé doggy bag challenge.

Hur kom idén med att köra en doggy bag challenge?– Vi träffades på ett möte där vi pratade om zero waste. Då insåg vi att vi aldrig kommer uppnå zero waste om inte vi gäster börjar ta ansvar också, för att det slängs otroligt mycket mat som blir kvar på tallrikarna. Där och då bestämde vi att vi skulle starta en kampanj om att börja be om doggy bag, och försöka gör det trendigt och som en självklarhet.Och vad är målet med den här utmaningen?

– Att göra det trendigt och till en självklarhet att be om doggy bag.

Hur har mottagandet varit? – Jättebra! Bara glada tillrop so far. Vi tror att många vill be om doggy bag men kanske inte vågar, nu blir det en stor backning av oss. Många restauranger är glada att någon äntligen lyfter frågan vilket känns grymt.Hur funkar det här rent praktiskt? – Vi kommer driva detta som en kampanj ett bra tag framöver, tills det har satt sig. Det vi vill är att folk ska sprida budskapet genom att använda vår hashtag #doggybagchallenge. Förhoppningen är att de som ber om att få ta med maten vill dela det vidare genom att lägga upp något i sociala medier med hashtaggen.

Varför tror ni att folk i Sverige varit så dåliga på att be om en doggy bag? – Vi tror att det går långt bak i tiden. Förut var mat och gå ut och äta en statusgrej, att ta be om att få ta med maten efter gissar vi kändes snålt, och inte som en statusgrej. Det är en gissning, men den känns rätt rimlig.

Varför tror ni att Sverige och vi svenskar är så sena på den här bollen (som är väldigt vanlig i andra städer och länder) när vi vanligtvis anses vara ett trendigt folk i framkant?– Intressant och lurig fråga. Kan det vara för att vi är så rädda vad andra ska tro om oss? Och i kombination med att vi varit sena på bollen i många miljöfrågor?

Personligen är jag rädd att bli stämplad som snål om jag skulle fråga efter en doggy bag, är det en vanlig orsak till att man skippar det tror ni?

– Mycket! Det är SÅ vanligt. Det roliga är att sällskap ofta skäms för den som ber om doggy bag också, man tycker till och med att det är pinsamt även om man själv inte ber om det. ”Vad ska folk tro?” Haha…#doggybagchallenge


Länk till blogginlägget:

http://citybloggen.aos.se/2019/09/vaga-be-om-en-doggy-bag-2/

1 visning

KONTAKT

 

doggybagchallenge@gmail.com

 

©2019 by Doggybagchallenge.